JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Nederlandse Varenvereniging

Shop Facebook Contact

Ziekten en plagen

(Tuin)varens hebben in principe weinig of geen last van ziekten en plagen. Ze zijn er gewoon niet erg gevoelig voor. Ze worden wel vatbaarder als ze niet op een goede, bijvoorbeeld op een te natte of op een te droge, plaats staan.

fotografie: At•mZ Op de verkeerde plek zal de varen zich dus minder sterk en gezond kunnen ontwikkelen en wordt daardoor dan ook automatisch gevoeliger voor ziektes en aandoeningen. Deze kunnen meestal gemakkelijk bestreden of onder controle gehouden worden door logisch nadenken.

Het geven van een andere plek zal in de meeste gevallen al veel helpen. Hiermee zijn de meeste ziekten meestal gemakkelijk te bedwingen. Het kiezen van een betere standplaats zal er toe leiden dat ze goed en snel zullen herstellen.

Het wegsnijden van ziek en oud blad is nuttig. Dit kan het beste gebeuren voor de nieuwe bladeren zich ontrollen, waardoor een mogelijke de ziektecyclus wordt doorbroken.

Slakken zijn niet gek op varens en zullen ze meestal links laten liggen. Uitzondering hierop is een aantal Asplenium-soorten. Die willen nog weleens last hebben van slakkenvraat. fotografie: Guillaume Brocker
fotografie: Berend Jan Stijf
Taxuskever
Een andere, vrij algemene plaag kan de Taxuskever zijn. Sommige soorten varens zijn er extra vatbaar voor. Verlepte bladeren zijn de eerste zichtbare signalen van Taxuskever-aantasting. En laat het blad makkelijk los, dan is de banaanvormige larve van de Taxuskever meestal de oorzaak.
Ook knabbelen de volwassen kevers aan de bladeren. Gelukkig is dit voor een gezonde plant niet erg. Volwassen kevers zijn te herkennen aan de lange, spitse snuit. Ze kunnen het beste in de avond worden weggevangen en direct worden geplet.
Witte vlieg is heel hardnekkig en kan het beste bestreden worden door een kip in de tuin los te laten. Een andere manier is het ophangen van speciaal daarvoor geprepareerde gele kleefstroken die een aantrekkingskracht hebben op de witte vlieg. Helaas ook nuttige insecten zoals bijen, komen daarop af, dus gebruik wordt ontraden. fotografie: Gaucho
fotografie: Luc Viatour

Honingdauw & zwarte schimmel
De aanwezigheid van honingdauw (een kleverige stroop-achtige substantie op de bladeren) is een indicatie dat er mogelijke sprake is van luizen of andere insecten.

Honingdauw zelf is weer een voedingsbodem voor zwarte schimmel. De schimmels zullen zich snel vermeerderen en de hele varen zal er zwart uit komen te zien.

Schimmels
Behalve insecten zijn verschillende schimmels en bacteriële ziekten bekend die uw varens kunnen belagen. Controleer varens altijd alvorens ze aan te schaffen, te kopen of te verplanten.

Als er problemen zijn met uw bestaande varens is chemische bestrijding af te raden: veel varens zijn zeer gevoelig voor insecticiden. Beter is het gebruik te maken van biologische bestrijdingsmiddelen, zeep, spiritus/water-oplossing vernevelen of aan te stippen. Of koop en maak gebruik van een insecticide of fungicide dat voor varens geen kwaad kan.

fotografie: At•mZ

Bestrijdingsmiddelen voor de meest bekende aandoeningen: Bacteriële Blight, Leaf Tip Burn, Mentodes Foliage & Roots verwelkingsziekte), Pythium wortelrot, en Rhizoctonia Blight. Deze kunnen worden behandeld met schimmelwerende middelen. Een eenvoudig middel is Bocassan. Als laatste moet vermeld worden dat het blad het beste niet besproeid kan worden. Bij langdurige regenval of te veel begieten kan er rot in de kroon ontstaan.

De twee ernstigste rottingsproblemen zijn: ’Milesiana’ bij Asplenium scolopendrium en ’Taphrina wettsteiniana’ bij Polystichum setiferum en verwante variëteiten. Ook kan zich ’zwarte rot’, ’Rizoctonia’ of ’Botrytis’ voordoen. Aangetast blad wegsnijden en de kroon luchtiger te maken en droog deppen. Een lichte beneveling met Bocassan kan goede resultaten geven.

Andere plagen zijn de Varenrouwmug en Nematoden.

Varens kweken