home - over varens - varens in de tuin
 Tuin te klein     
Wat doe je als je tuin te klein is?, Servaas Koster

Wat de meeste zullen doen is verhuizen naar een huis met grotere tuin, maar dat wilden we niet. Dus dan ga je de hoogte in, bij een plantenkweker zag ik kleine bollen trekkistjes van 60 bij 30 cm. Wat tufsteen aangeschaft, dit is kalkrijk steen. Deze stenen als een muurtje opgestapeld met voldoende ruimte om er wat klein blijvende varentjes tussen te plaatsen.
 

Hier maakte ik mijn eerste fout, de ruimte tussen de stenen was te klein, zodat de varentjes te snel uitdroogden. Bij Asplenium ceterach is dit niet zon groot probleem, want deze soort hersteld zich na een droge periode zeer snel. De kistjes zijn opgehangen aan de muur op de noordkant, zodanig dat ze gemakkelijk op de grond in de regen gezet konden worden, om ze af en toe water te kunnen geven.
 
Mijn tweede fout was, dat ik de stenen zo in de kistjes had gestapeld zonder een laagje grond, of vochthoudend viltdoek. Waar ik bang voor was gebeurde met droog weer, de andere varentjes kregen het moeilijk met te droog weer. Ondanks dat het in de zomer regelmatig te droog was, gebeurde er iets waar ik geen rekening mee had gehouden, dat de kistjes zo snel gingen verrotten.
 
Mijn derde fout was nog groter als de eerste. Heb in het afgelopen voorjaar de kistjes op de grond gezet, een kleine hoeveelheid bloedmeel fijn gemaakt, dit in een planten gietertje gedaan met wat water erbij en over de kistjes gegoten. Enkele dagen later kregen we hier in het noordwesten in april een hevige nachtvorst na een hagelbui. Aanvankelijk gaf ik de nachtvorst de schuld dat de varentjes dood gingen, maar dat was niet zo. De combinatie van bemesten met bloedmeel en de nachtvorst - 7C er overheen was voor de meeste varentjes te veel.
Dus weg waren mijn miniatuurtjes, het zag er echt leuk uit.
 
De varentjes die ik gebruikt heb zijn: Asplenium ceterach, Asplenium ebenoides, Asplenium monanthes, Asplenium platyneuron en Asplenium ruta-muraria.

Nu heb ik wat kunststofbakjes aangeschaft van 54 cm in het rond, gaten geboord zodat ik de varentjes niet nat maak met water geven. Wat grotere ruimte tussen de stenen, zodat de varentjes meer ruimte hebben om te wortelen. En nu maar weer werken aan mijn nieuwe miniatuurtjes.
 
Een andere manier om meer varens in de tuin te kunnen plaatsen is een ijzeren of rieten mand in de boom hangen, in de eerste mand heb ik een Woodwardia radicans geplaatst deze groeit nu aardig, alleen bij strenge vorst zal ik hem in moeten pakken. In een andere mand heb ik een Woodwardia unigemmata geplaatst deze zal niet snel bevriezen, deze is erg goed winterhard.
 
Artikel uit VarenVaria nr.2 - 2008