home - over varens - varens in de tuin
 La Fougeraie     
Bezoek aan La fougeraie, Ben van Wierst

La Fougeraie is een in varens en schaduwplanten gespecialiseerde kwekerij. De kwekerij ligt in het zuidelijke deel van Franstalig België. In dit artikel neemt Ben ons mee naar de kwekerij, waaraan hij in mei jongstleden een bezoek heeft gebracht. *)
 


 
Een aantal jaren geleden moest ik bij de excursie van onze vereniging naar de Belgische varenkwekerij La Fougeraie verstek laten gaan. Ik had andere verplichtingen, het speet me dat ik niet mee kon. Die spijt bleef ik houden tot dit voorjaar.
 
Mijn vrouw en ik besloten ad hoc, dat we in de meivakantie dit jaar ’er uit’ moesten. Het werd een verblijf in de Ardennen en ik was in eerste instantie La Fougeraie al weer vergeten. Totdat Harry mij er op attent maakte dat ik wel heel dicht in de buurt zou komen. De kwekerij ligt in België bij Stave (Mettet) dit is 28 km ten zuidoosten van Charleroi en dus voor mensen uit de bovenste helft van Nederland niet om de hoek. Om een idee te krijgen: voor mij in Lelystad berekende de routeplanner dat het via de snelste weg nog altijd 325 km is.
 


Ik vond mijn bezoek zeer zeker de moeite waard. In het Waalse heuvelland ligt de kwekerij heel landelijk in een dal verscholen, in wat een oude steengroeve is geweest. Bij aankomst is de kwekerij in eerste instantie niet te zien. Als men de bordjes volgt dan komt men er achter dat de positie van de kwekerij, voor een bedrijf dat varens en schaduwplanten verkoopt, geheel juist gekozen is. Bij het naderen van dit geheel blijkt alles langs paden onder bomen gesitueerd te zijn. Het hoofdpad loopt door een schaduwtunnel, waarin aan weerszijden van het pad de planten staan opgesteld. De namen van de planten staan goed aangegeven. Voorbij de schaduwtunnel zie je dat de paden, met kisten en potten vol planten, zich in verschillende richtingen voortzetten.

Welke planten troffen we aan? Het assortiment bestaat behalve uit varens ook uit schaduwplanten. Ik sprak met de eigenaresse, mevrouw Béatrice Roskam, die samen met haar echtgenoot Paul, het bedrijf runt (ze zijn geen familie van onze voorzitter). Mevrouw Roskam vertelde mij dat het assortiment varens flinke klappen had gekregen afgelopen winter, maar dat men van alles deed om de voorraad weer op peil te krijgen. Varens in de verkoop worden voor een deel van andere kwekers betrokken, maar er worden ook soorten door Paul en Béatrice zelf gekweekt. Ondanks de verliezen, zag ik genoeg soorten en vormen varens staan. Omdat ik zelf al veel soorten heb en niet altijd geïnteresseerd ben in de verschillende cultivars, kocht ik slechts een enkele varen, maar dat werd goed gemaakt door het aanbod van een - voor mij - best wel bijzonder assortiment schaduwplanten.


Mijn idee is dat je hier altijd iets van je gading vindt. Als varenliefhebber zal je hier nooit met lege handen vertrekken. Ik had ook een leuk gesprek met mevrouw Roskam en kreeg het idee dat we met dit gesprek de banden tussen deze kwekerij en de Nederlandse Varenvereniging wat nauwer hebben aangetrokken.
 
De kwekerij heeft een goede website waarop naast een duidelijk verhaal over het gebruik van varens tevens het adres van de kwekerij staat.


La Fougeraie | Plantenkwekerij van varens en schaduwplanten, Stave, BelgiëIn hetzelfde dal en op het eerste gezicht veel beter zichtbaar, bevindt zich nog een andere kwekerij met de naam L’Ortie-Culture. Hier vind je allerlei vaste planten, onder andere pioenen (zowel soorten als cultivars).
 
   
Artikel uit VarenVaria nr.2 - 2009